La Pedra Seca a Ponent

Experiències

Ruta d’oliveres, pedra seca i alzines carrasques

Ruta circular d’uns 20 km en btt i a peu

A través d’aquesta ruta descobrireu els paisatges més salvatges d’Arbeca, a cavall entre les Garrigues i l’Urgell. La ruta transcorre per una de les zones amb més valor ambiental i paisatgístic del terme municipal i alhora amb menys pressió agrària, fet que permet que la vegetació natural s’alterni constantment amb els camps de conreu, oferint un paisatge agroforestal típic de l’Urgell sec.

Les construccions de pedra seca com cabanes de volta, masos i murs de pedra seca, aixecats durant el segle XIX marquen el paisatge. Els murs foren imprescindibles per poder contenir l’erosió dels cultius abancalats, terres guanyades en situació de pendent.

Entre totes les construccions de pedra seca en destaca el Presidi del Maieu. El cabaler de cal Maieu va heretar del seu pare dos jornals de terra plens de pedres. Diuen que al poble se’n reien i que, mig de broma mig seriosament, el comminaven a treure-les. El Maieu, amb una empenta moderna i trencadora, va convertir la lletjor en un monument solipsista i subversiu. Es va dedicar a trencar i amuntegar les pedres d’aquell bancal, fent-hi, al principi, una filera que el travessava de cap a cap i després la va continuar fins a voltar el perímetre de la finca. Així es va construir allò que al poble van començar a anomenar el Presidi del Maieu. S’estima que va remoure més de quatre mil tones de pedra.