Els oficis de la pedra

La pedra és un element constructiu emprat pels humans des de l’antiguitat, com a peça clau per a molts tipus de construccions i saber-la treballar és un saber que, avui dia, és patrimoni de ben pocs professionals.

En aquest apartat s’han inclòs diferents perfils de professionals que treballen de forma manual amb la pedra amb tècniques i finalitats diferents.

Margers

Els margers són els i les professionals que es dediquen a construir parets de pedra seca o bé restaurar i recuperar marges construïts amb aquesta tècnica. Malgrat ser un ofici que s’ha anat perdent, en els darrers anys s’estan fent esforços per mantenir l’ofici i donar continuïtat a la professió. En aquest sentit, el reconeixement de l’ofici de marger com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per l’UNESCO ha facilitat la posada en valor de l’ofici.

Associació Gremi dels margers de Catalunya.
Entitat que té per objectiu fomentar el coneixement de l’ofici de marger i la transmissió i professionalització d’aquest coneixement a les generacions futures a partir de cursos i formació reglada.

Picapedrers

L’ofici de picapedrer és un dels més antics que existeixen i es remunta a temps immemorials. Les primeres mostres són al neolític, quan l’home va començar a utilitzar la pedra per fer construccions per aixoplugar-se, per usos litúrgics, funeraris, etc. Al llarg de la història són nombroses les construccions, des de les piràmides d’Egipte fins a muralles, aqüeductes, esglésies, catedrals, entre altres, que han fet dels picapedrers un ofici indispensable per al desenvolupament de cada un d’aquests projectes.

En l’actualitat, l’automatització dels processos i l’aparició de materials prefabricats fa que cada vegada hi hagi menys picapedrers professionals que treballin la pedra de forma artesanal.

Alguns dels professionals picapedrers o que treballen la pedra a Ponent són:

Jordi Martí Castellà

Mestre artesà picapedrer. També fa feines en pedra seca. Ha participat, entre altres projectes, en la restauració de diferents aixoplucs i parets en pedra seca a la Serra d’Almenara, Preixana, etc. Imparteix diferents cursos o tallers en pedra seca.

Feliu Martín

Mestre artesà picapedrer. Va aprendre l’ofici del seu pare i del seu avi a la Floresta (Les Garrigues), per vocació, basant-se en la pràctica del dia a dia. Durant 16 anys va ser el cap de l’equip de picapedrers del temple de la Sagrada Família de Barcelona. Actualment, compagina la feina a la seva empresa, Pedres d Ponent, amb la docència a l’IES Mollerussa en el mòdul de talla de pedra. Aquest centre va ser el primer institut espanyol autoritzat per titular d’una forma reglada l’alumne en aquest àmbit.

Pel que fa a les entitats relacionades amb la pedra seca són:

Amics de l’arquitectura popular
Associació que té per objectiu general estudiar i revalorar aquest patrimoni, incidint en els elements més reconeguts, que són les construccions de pedra en sec. D’entre les accions que es duen a terme destaca la reparació d’aquestes construccions que s’han vist afectades pels canvis que afecten actualment el camp, evitant així la seva desaparició natural o provocada.

Escultors de la pedra

L’ofici de tallar la pedra és una de les disciplines artístiques més antiga, complexa i elegant. L’escultura en pedra tracta d’aconseguir obtenir una peça d’art a partir d’un bloc sòlid de matèria primera natural com és la pedra, un repte que està a l’abast de poques mans. A les comarques de Ponent tenim veritables professionals d’aquest art, cadascun amb un estil i bagatge molt personal.

Feliu Martín

Com a escultor intenta trobar la projecció artística i el disseny de la pedra fusionada amb altres materials a fi de crear art i bellesa amb una infinitat d’aplicacions possibles: des de l’escultura com a peça única, passant pel disseny de mobiliari artístic i personalitzat, fins a l’art decoratiu i, alhora, funcional, en forma de peces exclusives, elaborades amb la proporció exacta d’artesania i últims avenços tecnològics.

Marta Pruna

Escultora, llicenciada en Belles Arts, amb dos anys de doctorat amb Erasmus a Frankfurt am Main i amb 18 simposiums internacionals i exposicions continuades desde el 1995 a nivell internacional (Àustria, Somer frische Kunst o Zurich). A Catalunya també ha realitzat exposicions a Lleida (IEI i Seu Vella), al CACIS- Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç (Calders), Museu Can Framis (Barcelona) o a les esglésies de la Vall de Boí. Compta amb diversos premis i la seva obra està en moltes col.leccions privades i fundacions. Ha realitzat intervencions per molts llocs de Catalunya i Àustria integrades amb el paisatge desde el Penedès a la Granadella, Maldà o Sòria, a nivell espanyol. Una figuració abstracta, un tall abrupte de radial o motoserra dibuixa figures humanes, fa formes totèmiques, amb mirades amb equilibri i harmonia, fora del temps, sempre actuals. Inserta el seu Art dins la natura i desde el 2015 crea “el Camí dels 7 Sentits” declarat BCIL i el Museu Pruna, en l’antic molí del Flary de 1722 i un recorregut per la Vall que conté ja unes 50 obres integrades al paisatge. També fa moltes escultures integrades a la roca de grans dimensions que demanen altres pobles de dins i fora de Ponent.

Íngrid Tost

És i viu a El Soleràs, les Garrigues. Treballa en el món de les arts plàstiques, fa escultura en pedra natural i restauració. Sempre l’havien atret l’escultura i la pedra i per aquest motiu va decidir millorar la seva formació a l’Institut de Mollerussa. Al gener de 2021 va cursar un certificat de professionalitat per aprendre la tècnica per elaborar obres d’artesania i restauració en pedra natural i, posteriorment, es va formar amb el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Pedra Natural que s’imparteix en aquest centre. Des de llavors, ha elaborat diversos treballs de restauració i manteniment d’edificis i elements constructius o decoratius en pedra natural. Ha fet diverses exposicions a El Soleràs. El 2021 i 2022 ha participat en la mostra d’artistes a la mateixa localitat. El 2022 va participar a “Maldant la pedra” fent una escultura de pedra in situ al camí de Maldanell a Maldà. Ha sigut una de les guanyadores del projecte Oliverart 2023, en la categoria”Intervencions artístiques a l’entorn” a La Granadella, amb el projecte “TALAIA”

Mestres d’obra tradicional i restauradors de patrimoni de pedra

La restauració i rehabilitació del patrimoni construït amb pedra seca és imprescindible per poder garantir la seva pervivència i conservació, i per aquest motiu són tan essencials els professionals que es dediquen a aquesta tasca.

Eusebi Valera

Guissona (la Segarra) i Aitona (el Segrià). Mestre de cases i estudiós de la geometria natural. Monitor als cursets d’estiu. Col·labora en activitats pedagògiques. Treballs per encàrrec.

Josep Maria Navàs Miralles

La Granadella (Les Garrigues). Paleta. Tota mena de treballs de paleta, en pedra i guix, restauracions i reconstruccions de cabanes i elements de pedra seca. Professor dels cursos d’estiu de la UdL L’Art i la Tècnica de la Pedra Seca. Teoria i Pràctica

Toni Pont

Toni Pont

Toni Pont i Orós (Juneda). Responsable de l’empresa Lithos construcció pedra i tradició, especialitzada en construcció, en restauració i rehabilitació d’edificis patrimonials en pedra, emprant tècniques i materials ancestrals com la calç, la pedra, les teules, els maons, les toves fetes a mà, els tovots, la tàpia, etc. Treballs de restauració i rehabilitació en esglésies, castells, restes arqueològiques, barraques de vinya, construccions de pedra seca, forns de calç, murs, aljubs, etc. Formador a l’IES Mollerussa al CFMG de Pedra Natural.

Professionals

WEB D'ARA LLEIDA

tota la informació