La Pedra Seca a Ponent

Experiències

Ruta Paisatges de l’oli

Ruta en btt i a peu

La Ruta dels PAISATGES DE L’OLI, va ser dissenyada des del Consell Esportiu de Les Garrigues, dins del programa de ‘Caminades Culturals per Les Garrigues’ i consta d’un recorregut circular pel terme de Bovera, amb sortida des de la plaça de la Bassa del poble.

Durant el recorregut es va passant per camins i antics pas d’animals, tot gaudint de magnífiques vistes de la vall de Bovera i de la vall de l’Ebre. A més a més, es van trobant diferents punts patrimonials i de gran interès com:

  • Diversos aljubs completament restaurats (aljub del Melchor, aljub de l’Amado, aljub del Severino ). L’aljub és un dipòsit excavat al sòl natural, cobert amb una construcció de pedra seca, que recull per escorrentia l’aigua de pluja del seu voltant mitjançant uns reguers cavats al terra. L’aigua emmagatzemada s’utilitzava per al consum del pagès i del seus animals.
  • El Pou de l’Hort on veurem el sistema que feien anar per extreure l’aigua.
  • L’Olivera de l’Amado, una espectacular i gegantina olivera de centenars d’anys.
  • Un forn completament restaurat per l’obtenció d’oli de ginebre. Aquest oli, espès, fosc i molt amarg, s’obtenia tant dels ginebrons com del tronc (més habitual i amb millors propietats). S’utilitzava com a sudorífic, depuratiu i en la ramaderia es feia servir per curar gairebé qualsevol mal del bestiar, des de ferides, llagues o treure la ronya (malaltia de la pell).